English to Macedonian Computer Words | Компјутерски речник

Computers are a very important device at the present time, so the interest in it is increasing day by day all over the world. Almost everyone in this world feels comfortable in their own language or mother tongue. Keeping in mind this interest of the people, we have translated almost all the words related to computer in your mother tongue with simple meanings. so that it is easy for the Macedonian speaking people to understand. Here on this page the most important computer related words are presented in English to Macedonian language.

Computer Words Meaning in Macedonian Language
Interface Интерфејсот е заедничка граница преку која две или повеќе одделни компоненти на компјутерски систем разменуваат информации.
Malware „Malware“ е компјутерска програма дизајнирана за инфилтрирање и оштетување на компјутерите без согласност на корисниците
Blogger Блогер е личност која пишува содржина во блог.
Caps Lock Caps Lock е копче на тастатурата на компјутерот што предизвикува сите букви од латинските и кирилицата базирани на скрипти да бидат генерирани со големи букви.
Utility Мала програма што обезбедува додаток на можностите што ги дава оперативниот систем
Gigabyte Една единица на информации еднаква на 1000 мегабајти
Hacking Хакирањето е термин за сите видови на злоупотреби на компјутер за да се наруши безбедноста на друг компјутерски систем за да се украдат податоци.
Byte Серија од 8 бинарни бита кои дигитално претставуваат еден лик на компјутерот.
Ebook еКнигата е кратка за „електронска книга“. Тоа е дигитална публикација што може да се чита на компјутер, е-читач или друг електронски уред.
Double Click Двоен клик е чинот на притискање на копче на глувчето на компјутерот двапати брзо, без движење на глувчето.
Wi-Fi Wi-Fi што значи дека можете да пристапите или да се поврзете на мрежа користејќи радио бранови, без потреба да користите жици.
Root „root“ се однесува на директориумот на највисоко ниво на датотечен систем.
Version Бројот на верзијата е единствена секвенца на броеви што ја идентификува состојбата на развој на компјутерот
External Storage Уред за складирање на податоци што не е главната меморија на компјутер
Filename Extension Наставка за име на датотека е идентификатор наведен како суфикс за името на компјутерската датотека.
TFT Еден вид висококвалитетен екран за лаптоп компјутери
MP3 Популарен компресиран формат на датотека за преземање на дигитална музика.
Icon Во компјутерите, иконата е пиктограм или идеограм прикажана на компјутерски екран со цел да му помогне на корисникот да навигира во компјутерски систем.
World Wide Web Веб е меѓусебно поврзан систем на јавни веб-страници достапен преку Интернет.
Log In Се однесува на процесот на пристап до безбеден компјутерски систем или веб-страница.
Word Processor Апликација која му овозможува на корисникот алатки потребни за пишување и уредување и форматирање на текст и испраќање до печатач
Macintosh Macintosh е линија на десктоп и лаптоп компјутери развиена од Apple.
Program Редослед на упатства што компјутерот може да ги изврши
Byte Низа на податоци обработени како единствена единица на информации
Touchscreen Дисплеј кој исто така служи како влезен уред што може да се користи со специјален уред за пенкало или прсти.
Pixel Најмалата дискретна компонента на сликата на екранот
Debug Се однесува за лоцирање и корекција на грешки во код за компјутерска програма
Platform Комбинацијата на компјутер и оперативен систем
Java Јава е програмски јазик на високо ниво развиен од Sun Microsystems.
Information Technology Студија или употреба на системи (компјутери и телекомуникации) за чување, добивање и испраќање информации.
Integer Цел број е дата на интегрален тип на податок, тип на податоци што претставува одреден опсег на математички цели броеви
Social Network Веб-страница, како што се Фејсбук или Твитер, каде што можете да се поврзете со пријателите и да споделувате информации.
Notebook Computer Екстремно лесен персонален компјутер
Capacity Количината на информации што можат да се складираат на диск
Kernel Кернелот е компјутерска програма во основата на оперативниот систем на компјутерот со целосна контрола врз сè што има во системот.
Output Податоците генерирани од компјутер се нарекуваат излез.
Search Engine Компјутерска програма што вади документи или датотеки или податоци од база на податоци
Subsystem Систем кој е дел од некој поголем систем
Table Уредување на податоци во редови и колони, или евентуално во посложена структура.
Ip Address Нумеричка етикета доделена на секој уред поврзан со компјутерска мрежа што користи Интернет протокол за комуникација.
Client Секој компјутер што е приклучен на компјутерска мрежа
Array Импресивен приказ или опсег на одреден вид на нешта
Inbox Инбокс е складиште во е-пошта што прифаќа дојдовни пораки.
Input Device Влезен уред е парче опрема што се користи за да се обезбедат податоци и контролни сигнали до системот за обработка на информации
Window Прозорецот е графички контролен елемент.
Cookie Кратка линија на текст што веб-страницата го става на хард дискот на вашиот компјутер кога ќе пристапите на веб-страницата
ISP Компанија која им овозможува на поединците и другите компании пристап до Интернет
Privacy Rights Право да се заштитиме од несакани или несакани упади.
Spyware Компјутерски софтвер кој добива информации од компјутер на корисникот без согласност на корисникот
Virus Мала, неовластена програма што може да оштети компјутер
Cursor Курсорот е индикатор што се користи за прикажување на тековната позиција за интеракција со корисници на компјутерски монитор
Memory Електронски уред за складирање
Server Компјутер кој им овозможува на клиентските станици пристап до датотеки и печатари како споделени ресурси на компјутерска мрежа
Home Row Домашниот ред се однесува на редот на копчињата на тастатурата каде што прстите се потпираат кога не пишува
Disk Диск е тврд или флопичен тркалезен, рамен и магнетски послужавник кој може да има информации за кои може да се прочитаат и да се напишат до нив
Microphone Делот од компјутерот на кој зборувате кога сакате да снимате нешто или да разговарате со пријател.
Memory Меморија е за привремено складирање на информации додека се користи компјутер.
Switch On За да го активирате компјутерот кога сакате да го користите.
Software Програмите и другите информации за работа што ги користи компјутер
Program Извршен софтвер што работи на компјутер.
User Лице кое користи компјутер или мрежна услуга
Megabyte Околу 1.000.000 бајти.
Laptop Компјутер што е преносен и погоден за употреба при патување.
FAQ Список на одговори на вообичаени прашања за одреден производ или услуга
Surf Да барате информации на Интернет
Blog Интернет-журнал каде луѓето објавуваат за нивните искуства
Printer Излезен уред кој произведува хартиена тврда копија од компјутер
Text Editor Еден вид компјутерска програма што уредува обичен текст.
User Interface Корисничкиот интерфејс (UI) е местото каде луѓето и машините комуницираат.
Clip Board Тоа е тампон што некои оперативни системи овозможуваат краткорочно складирање и трансфер во рамките и помеѓу апликативните програми
Logic Аспект на компјутерски дизајн во врска со основните операции и структури врз кои се градат сите компјутерски системи.
Network Систем на меѓусебно поврзани електронски компоненти или кола
Real-Time Компјутер што може да обработува податоци или информации скоро веднаш
Workstation Специјален компјутер дизајниран за технички или научни апликации.
Trojan Horse Еден вид малициозен код или софтвер кој изгледа легитимен, но може да ја преземе контролата врз вашиот компјутер
Option Се користи како за создавање специјални знаци и како модификатор за други командни кодови
Toolbar Графички контролен елемент на кој се поставени копчињата на екранот, иконите, менијата или другите влезни или излезни елементи.
Snapshot Состојбата на системот во одредена временска точка.
Anti Virus Software Програма што наоѓа и отстранува вируси од компјутер
Zoom In And Zoom Out Да се ​​фокусира леќата за зумирање за да добиете помала слика или подалечен поглед
Simulation Претставување на реалниот свет со компјутерска програма
Captcha CAPTCHA е вид на тест за предизвик-одговор кој се користи при пресметување за да се утврди дали корисникот е човечки или не.
Login Се однесува на процесот на пристап до безбеден компјутерски систем или веб-страница.
Restore Функција во Microsoft Windows која му овозможува на корисникот да ја врати состојбата на нивниот компјутер
Supercomputer Компјутер што изведува со или близу до тековната највисока оперативна стапка за компјутери
Keyword Во програмирањето, клучен збор е збор што е резервиран од програма затоа што зборот има посебно значење.
Alignment Прилагодување на деловите на нешто во однос на едни со други
Charger Уред што се приклучува во штекер за напојување и испорачува напон на DC до батерија што може да се наполни.
Palmtop Компјутер кој е доволно мал за да седне на дланката на раката
Flowchart Дијаграм за проток е дијаграм што опишува процес или операција
PDA Кратенка на „личен дигитален асистент“
Scanner Опрема за конвертирање на документи од хартија во електронски документи што може да ги користи компјутер
Podcast Дигитална аудио датотека достапна на Интернет за преземање на компјутер или мобилен уред
Compress Компресија е метод што компјутерите го користат за да ги направат датотеките помали со намалување на бројот на битови
Touch Екранот на допир е екран на компјутерски екран, кој исто така е влезен уред
Iteration Итерацијата е повторување на функција или процес во компјутерска програма.
Delete Избришете е компјутерска терминологија за отстранување или бришење
Folder Поделеност на тврдиот диск на компјутерот во кој можете да ставите датотеки
Shareware Софтвер што е достапен бесплатно и често се дистрибуира неформално за проценка,
Cd Rom Диск за чување компјутерски информации.
Firewall Безбеден систем кој спречува пристап до компјутер или мрежа
Save За да го копирате документот, записот или сликата што се работи на медиум за складирање
Virtual Memory Се однесува на хардвер што вашиот компјутер го користи за да го вчита оперативниот систем и да работи програми.
Serial Port Сокет на задниот дел на компјутер за поврзување на периферни уреди
Spam Несакани и несакани „несакани“ е-пошта или ирелевантни објавувања до груп или блог за новости.
Notebook Лаптоп компјутер, лаптоп компјутер, преклопен, преносен компјутер.
Finder Пронаоѓачот е интерфејс на работната површина на компјутерите Мекинтош
Spreadsheet Документ што ги чува податоците во мрежа од хоризонтални редови и вертикални столбови.
Joystick Joyојстик е уред за контрола на покажувачот кој се користи во компјутерски игри и помошна технологија
Dashboard Табла е вид на кориснички интерфејс што му презентира информации на корисникот
Firmware Во компјутерите, фирмверот е специфична класа на компјутерски софтвер кој обезбедува контрола на ниско ниво за специфичен хардвер на уредот.
Usb Flash Drive Мал, надворешен уред за чување податоци, тој се поврзува преку USB-приклучникот.
Emoticon Израз на лицето претставен со низа карактери
Decompress Декомпрес се однесува на проширување на датотеката за компресија назад во нејзината оригинална форма
Hacker Хакер е индивидуа која користи компјутер, мрежно поврзување или други вештини за надминување на технички проблем
Kilobyte Околу 1.000 бајти.
Bandwidth Опсег на фреквенции во даден опсег, особено што се користи за пренесување на сигнал.
Menu Bar Хоризонтална лента што содржи списоци со достапни менија за одредена програма.
Bulletin Board System Систем со огласни табли или BBS е компјутерски сервер кој работи софтвер кој им овозможува на корисниците да се поврзат со системот користејќи терминална програма.
Scroll Bar Вертикална или хоризонтална шипка која обично се наоѓа на десно или на дното на прозорецот што ви овозможува да ја преместите областа за гледање на прозорецот.
Programmer Лице кое пишува компјутерски програми.
Virtual Во компјутерите, виртуелната е дигитално реплицирана верзија на нешто реално.
Boot При компјутерот, подигнувањето е процес на започнување компјутер
Mouse Компјутерски глушец е рачен уред со покажувач кој открива дводимензионално движење во однос на површината
Reboot При пресметување, рестартирањето е процес со кој се рестартира компјутерски систем што работи.
Mirror Огледало е сервер кој обезбедува точна копија на податоци од друг сервер.
Plug-In Компјутерски софтвер што додава нови функции во програмата на домаќинот без да ја менува самата програма за домаќини
Feedback Процесот во кој излезот на системот се враќа на влез
Node Јазол е основна единица на структурата на податоците, како што е поврзаниот список или структурата на податоците на дрво
Boolean Бинарна променлива што може да има една од двете можни вредности, 0 (погрешна) или 1 (вистинска).
Import Пренесете ги податоците во база на податоци или документ
Keyboard Плоча направена од клучеви, која заедно со глушец, служи како примарен влезен уред за компјутер.
Plagiarism Плагијат е чин да копирате туѓа работа и да ја објавувате како своја.
Bug (Мал) дефект или дефект во програмата
App Апликацијата е еден вид софтвер што ви овозможува да извршувате специфични задачи
Smartphone Мобилен телефон со напредни функции, освен преку телефонски повици и испраќање на текстуални пораки (СМС).
Cd-Rom CD-ROM се залага за меморија само за читање на компактен диск. Функционира како компактен диск што ги чува компјутерските податоци.
Personal Computer Мал дигитален компјутер базиран на микропроцесор и дизајниран да го користи едно лице истовремено
Webcam Дигитална камера дизајнирана да фотографира дигитални фотографии и да ги пренесува преку Интернет
Router Кутија што ви дозволува вашиот компјутер да се поврзе на Интернет.
Scroll Up And Down Да се ​​движите нагоре и надолу на страницата, како кога гледате веб-страница.
Wires And Cables Долги тенки парчиња метал кои поврзуваат различни делови на компјутерот.
Command Во компјутерите, командата е директива за компјутерска програма за извршување на одредена задача.
Download Преземањето е процес на добивање веб-страници, слики и датотеки од веб-сервер.
Bluetooth Безжична технологија која овозможува комуникација помеѓу компјутерски уреди.
Copy Акт на копирање на текст, податоци, датотеки или дискови, производство на две или повеќе од иста датотека или сегменти на податоци
Speakers Делот на компјутерот што ја контролира јачината на звукот.
Graphical User Interface Кориснички интерфејс базиран на графика наместо текст
Path Општата форма на името на датотеката или директориумот, специфицира единствена локација во датотечен систем.
Home Page Отворање страница на веб-страница
Fios Tt ја опишува употребата на кабли со оптички влакна за пренесување на податоците преку пулсирања на светлина.
Post Да поставите слика или коментар на блог или социјална мрежа.
Protocol Збир на правила или процедури за пренесување на податоци помеѓу електронски уреди
Offline Кога компјутер или друг уред не е вклучен или поврзан со други уреди, се вели дека е „присутен
Keyboard Компјутерска тастатура е влезен уред што се користи за внесување знаци и функции во компјутерскиот систем со притискање на копчињата или копчињата.
Online Поврзано со или подготвено за испраќање или примање на податоци со компјутерска мрежа
PC „ПЦ“ е иницијализам за „персонален компјутер“. IBM персоналниот компјутер ја вклучи ознаката во името на моделот.
Link Упатство за поврзување на еден дел од програмата со друг
Baud Стапка на пренос на податоци за модеми
Code Симболичкото уредување на податоците во компјутерска програма
Typeface Збир на карактери со ист дизајн
Font Фонт е комбинација на сцена и други квалитети, како што се големината, јачината и растојанието
Wiki Вики е веб-страница што им овозможува на корисниците да додаваат и ажурираат содржина на страницата користејќи свој веб-прелистувач.
Applications Софтверска програма што работи на вашиот компјутер
Computer Електронски уред за чување и обработка на податоци
Netbook Мал компјутер во стилот на лаптоп или лаптоп, кој е првенствено дизајниран за сурфање преку веб.
GUI Се однесува на графиките на екранот што им овозможува на корисниците да кликаат, влечат и испуштаат со глувче
Data Дефинирани како факти или бројки или информации што се зачувани или користени од компјутер.
Piracy Пиратското софтвер е дефинирано како нелегално копирање на софтвер, со што се кршат авторските права.
Paste Команда што ви овозможува да вметнете податоци од таблата со исечоци во апликација
Mainframe Mainframe е моќен компјутер кој се користи за големи работни места за обработка на информации.
JPG Тип на датотека за слика и средство за компресирање на слика.
Queue Список на работни места што чекаат да бидат обработени
Freeware Софтвер што се обезбедува без надомест
Document Компјутерски документ е датотека создадена од софтверска апликација
Social Networking Користење на Интернет за создавање виртуелна заедница со споделување на пораки, коментари и други информации.
Function Функција е блок на организиран, употреблив код, кој се користи за извршување на единствено, поврзано дејство.
Wi Fi Систем за комуникација без жици преку мрежа
Hypertext Хипертекст е текст прикажан на компјутер или други уреди со референци на друг текст на кој читателот може веднаш да му пристапи.
Plug In Компјутерски софтвер кој додава нови функции во програмата на домаќинот без да ја менува самата програма за домаќини.
Password Лозинка е низа знаци што се користат за автентикација на корисникот на компјутерски систем.
Flash Drive Flash Drive е еден вид преносен USB диск што ги чува и пренесува податоците.
NET NET е стратегија за веб-услуги на Microsoft за поврзување на информации, луѓе, системи и уреди преку софтвер.
Security Заштита на компјутерски системи и информации од штети, кражби и неовластена употреба
Export Трансфер од база на податоци или документ
Buffer Дел од RAM меморијата што се користи за привремено чување на податоци
Junk Mail Несаканата е-пошта е несакана комерцијална електронска пошта
URL Име на домен е дел од URL-то, што е (Единствен пронаоѓач на ресурси.)
Mouse Компјутерски глушец е рачен уред за покажувач кој открива дводимензионално движење во однос на површината.
Run Out Of Space Значи дека ниту програмите за апликација, ниту оперативниот систем ништо не можат да заштедат повеќе.
Output Device Излезен уред е секој хардверски уред што се користи за испраќање на податоци од компјутер на друг уред или корисник.
Cloud Computing Достапност на барање на компјутерски системски ресурси, особено складирање на податоци и компјутерска моќ, без директно активно управување од страна на корисникот.
Browser Веб прелистувач е софтверска апликација за пристап до информации на World Wide Web.
Binary Бинарен код претставува упатство за текст, компјутерски процесор или какви било други податоци со помош на систем со два симболи.
File Збир на поврзани записи чувани заедно
Screenshot Снимката на екранот е слика на компјутерска работна површина што може да се зачува како графичка датотека.
Qwerty Keyboard Стандардна тастатура за машина за пишување
DVD ДВД-то е еден вид оптички медиуми што се користат за складирање на дигитални податоци.
Windows Колекција на програми познати како оперативен систем (ОС) што контролира компјутер (персонален компјутер)
Log Out Излез од компјутер
GPS GPS е систем за радио навигација кој им овозможува на корисниците на копно, море и воздушно однесување да ја утврдат точната локација.
XML Се користи за опишување на податоците.
Hyperlink Врска од хипертекст датотека до друга локација или датотека
Directory Список на компјутерски датотеки зачувани во меморија
Runtime Кога програмата работи или е извршна
Graphics Графичка е слика или визуелна претстава на некој предмет
Web Host Веб-домаќин, или давател на услуги за веб-хостинг, е бизнис што обезбедува технологии и услуги потребни за веб-страницата или веб-страницата да се гледаат на Интернет.
Bit Малку е најмалиот дел од информациите што ги користат компјутерите.
Phishing Фишинг е компјутерски напад што користи маскирана е-пошта како оружје.
Wireless Се користи за да се опише која било компјутерска мрежа кога нема физичка жична врска помеѓу испраќачот и приемникот
Motherboard Матичната плоча служи како единствена платформа за да ги поврзе сите делови на компјутер заедно
Application Самостојна програма или парче софтвер
Cache RAM меморија што е издвоена како специјализирана мемориска тампон
Enter Enter клуч е клучот на тастатурата што е притиснато за да го сигнализира компјутерот за да ја внесе линијата на податоците или командата што штотуку била внесена.
Webmaster Веб-администраторот е одговорно лице за одржување на веб-страница.
Data Компјутерските податоци се обработени или чуваат информации од компјутер.
Desktop Примарниот кориснички интерфејс на компјутер од кој корисниците можат да пристапат до програми, датотеки и папки.
Unix Моќен мулти-кориснички компјутерски оперативен систем со повеќе задачи (ОС).
RAM (RAM) е главната меморија што се користи додека компјутерот работи, таа е привремена.
Web Page Страна на Интернет што покажува информации.
Cache Колекција на предмети од ист тип складирани во скриена
Tablet Мала, преносна технологија која ви овозможува да направите основни работи.
Bit Единица за мерење на информации
File Специфичен компјутерски запис. Може да содржи податоци како што се текст или програма
Domain Имињата на домените се користат во УРЛ-адресите за да идентификуваат одредени веб-страници.
Drag Кога сакате да преместите нешто од еден дел од екранот во друг, треба да го повлечете.
Lurking Термин кој се користи за да се опише индивидуа која чита на интернет пораки во форум за дискусии
Spreadsheet Табела е компјутерска апликација за организација на организирање и чување на податоци во табеларна форма.
Peripheral Електронска опрема поврзана со кабел на компјутер
Website Компјутер поврзан на Интернет кој одржува серија на веб-страници на World Wide Web
Trash Привремено складирање на датотеки што се избришани во управувачот со датотеки од страна на корисникот
Peripheral Компјутерска периферија е кој било надворешен уред што обезбедува влез и излез за компјутерот.
Hardware Компјутерскиот хардвер е физички делови на компјутер, како што е случајот, мониторот, глувчето итн.
Cyberspace Светска мрежа на компјутерски мрежи
Streaming Стриминг значи да слушате музика или гледате видео во 'реално време', наместо да преземате датотека на вашиот компјутер и да ја гледате подоцна.
Desktop Областа на екранот во графички кориснички интерфејси против кои се појавуваат икони и прозорци
Computer Програмибилен електронски уред за чување и обработка на податоци.
Virus Компјутерски вирус е еден вид компјутерска програма што, кога се извршува, се реплицира со модифицирање на други компјутерски програми и вметнување на свој код.
Hard Drive Хард диск (HDD) е електро-механички уред за складирање на податоци кој користи магнетно складирање за чување и зачувување на дигитални податоци.
Megabyte Единица на информации еднаква на 1000 килобајти
Bus Автобус е подсистем што се користи за поврзување на компјутерски компоненти и пренесување на податоци меѓу нив
USB Се однесува на најчестиот вид компјутерска порта што се користи за поврзување на периферните уреди со компјутерите.
Storage Складирањето е процес преку кој дигиталните податоци се зачувуваат во уредот за складирање на податоци со помош на компјутерска технологија.
Click Кликнете е чин на притискање на копче на глувчето на компјутер еднаш без движење на глувчето.
Dynamic Во компјутерската терминологија, динамиката обично значи способна за дејствување и / или промена, додека статичното средство е фиксирано.
Screen Делот на компјутер каде што се појавуваат текст и слики.
Gigabyte Околу 1.000.000.000 бајти.
Programming Language Јазик дизајниран за програмирање компјутери
Dot Matrix Матрикс со точки е матрица со 2Д точки што можат да претставуваат слики, симболи или знаци
Graphics Card Опремата во компјутер што ја создава сликата на екранот
Bookmark Обележувачот е зачувана кратенка што го насочува вашиот прелистувач кон одредена веб-страница
Operating System Софтверот што комуницира со хардверот и дозволува други програми да се извршуваат.
Web Систем на Интернет сервери кои поддржуваат специјално форматирани документи.
Syntax Се однесува на правописот и граматиката на програмски јазик
Comment On Да напишете одговор на нешто што го гледате на блог или социјална мрежа.
CPU Тоа е главен дел од компјутер кој ги контролира сите други делови
Tag Општ термин за дескриптор на елемент на јазик
Email Пораки испратени од еден компјутер на друг.
Parallel Port Сокет на задниот дел од компјутер за поврзување на надворешна опрема
Browser Прелистувачот е програма како Firefox или Internet Explorer ..
Bug Бубачка се однесува на дефект во која било компјутерска програма или хардверски систем.
Application Во многу основна смисла, секоја програма што ја користите на вашиот компјутер е парче апликативен софтвер.
Laser Printer Ласерски печатач е печатач кој користи фокусиран зрак или светлина за пренесување на текст и слики на хартија.
Clip Art Клип-уметноста е збирка на слики или слики што можат да се внесат во документ или друга програма.
Pixel Се однесува на малите точки што ги сочинуваат сликите на компјутерски дисплеј.
Flash Memory Вид на компјутерска меморија што може да се избрише и програмира електрично.
Intranet Интранет е компјутерска мрежа каде споделува информации.
Linux Оперативен систем со отворен извор што го напојува светот од персонални компјутери до сервери до мобилни уреди и пошироко.
Qwerty Дизајн на тастатура за азбуки со латиница
Digitize Формат што може да го прочитаат или обработат компјутерите
Ipad Таблет компјутер создаден од Apple.
DOC Наставката за датотеки за документ од Microsoft Word.
Broadband Ова се однесува на брз пренос на податоци во кој еден кабел може да носи голема количина на податоци одеднаш.
DNS А DNS (Услуга за име на домен) делува како телефонски именик за Интернет адреси.
Encryption Активност на конвертирање на податоци или информации во код
Type Да внесете информации преку тастатурата.
Monitor Уред што зема сигнали и ги прикажува
Symbol Произволен знак со конвенционално значење
KB, MB, GB Килобити, мегабајти, гигабајти. Општо се користи за мерење на компјутерска меморија и складирање.
Exabyte Ексабитот е повеќекратна единица за бајти за дигитални информации.
Field Збир на карактери што содржат единица на информации
Backup Копија на датотека или директориум на посебен уред за складирање
Dot Точка е единечен пиксел на матриксниот приказ
Computer Program Компјутерска програма е збирка упатства што може да ги изврши компјутер за да изврши одредена задача
Configure Поставете за одредена цел
Icon Една мала слика или слика на компјутерски екран што е симбол за папки, програми итн
Cell Секое мало одделение
Mac (Macintosh) Се однесува на специфичниот оперативен систем на таа линија на компјутери, развиен од корпорацијата Apple.
Shift Key Копче за модификација на тастатурата, што се користи за да напишете големи букви и други алтернативни „горни“ карактери.
Justify Justfy значи да се усогласи текстот рамномерно помеѓу левата и десната маргина.
ROM Меморија што не може да ја смени програма или корисник
Media Се однесува на различни видови опции за складирање на податоци.
Algorithm Алгоритмот е збир на упатства дизајнирани да извршат одредена задача.
DOS ДОС (оперативен систем на дискот) се едноставни оперативни системи за текстуални команди
Worm Еден вид малициозен софтвер што шири копии од себе од компјутер на компјутер
Smart Phone Паметен телефон е мобилен телефон кој вклучува напредна функционалност надвор од остварување на телефонски повици и испраќање на текстуални пораки.
Widget Елемент на графички кориснички интерфејс (GUI) што прикажува информации или обезбедува специфичен начин
Modem Модемот е хардверски уред кој ги претвора податоците во формат погоден за преносен медиум
Floppy Drive Уредот се користи за водење на дискета
PDF PDF означува „преносен формат на документи“. Во суштина, форматот се користи кога треба да зачувате датотеки што не можат да се менуваат
FAQ Список на прашања што честопати се поставуваат (за дадена тема) заедно со нивните одговори
Portal Се однесува на веб-страница или услуга што нуди широк спектар на ресурси и услуги
Multimedia Компјутерски систем што може да креира, увезува, интегрира, складира, презема, уредува и брише
Compile Компајлерот е компјутерска програма што преведува компјутерски код напишан на еден програмски јазик на друг јазик
Webinar Семинар спроведен преку Интернет.
Pop-Up Тип на прозорец што се отвора без корисникот да избере „Нов прозорец“ од програмата
ZIP Архив формат на датотека што поддржува компресија на податоци без загуби.
Cybercrime Сајбер криминалот е кривично дело што го извршуваат компјутер и мрежа.
Hotspot Локација што им овозможува на корисниците да се поврзат на мрежа или Интернет со нивните безжични адаптери.
Mhz Мегахерц Ова ја опишува брзината на компјутерската опрема.
Social Networking Социјалната мрежа е веб-страница што ги зближува луѓето да разговараат, да споделуваат идеи и интереси или да создаваат нови пријатели.
Javascript Програмски јазик дизајниран од Sun Microsystems
Battery Делот на компјутерот што складира електрична енергија и обезбедува енергија.
Undo Команда во многу компјутерски програми. Таа ја брише последната промена направена во документот што ја враќа во постара држава
Copyright Авторското право е законско средство за заштита на авторското дело.
Script Список на команди што ги извршува одредена програма или моторот за скриптирање
Frame Рамка е дигитална единица за пренос на податоци во компјутерско мрежно и телекомуникациско
Operating System (Os) Основниот софтвер што управува со компјутер
Page Страницата е блок на виртуелна меморија со фиксна должина, опишана со еден запис во табелата со страници.
Scan За да ставите фотографии и документи на компјутер користејќи скенер.
Spam Несакана е-пошта
Website Колекција веб-страници.
Modem Уред што се користи за поврзување на компјутери преку телефонска линија
Key Word Значаен збор што се користи при индексирање или каталогизација
Settings Кога сакате да промените нешто на компјутерот, треба да отидете на поставките.
Operating System Софтвер кој го контролира извршувањето на компјутерските програми и може да обезбеди различни услуги
Terabyte Скенирањето е термин што го опишува процесот на дигитализација на слика, дозволувајќи му да се чува или да се модифицира од компјутер.
Development Се однесува на збир на активности поврзани со компјутерски науки, посветени на процесот на создавање, дизајнирање, распоредување и поддршка на софтвер.
Blog (Web Blog) Се однесува на список со списоци во списанија објавени на веб-страница.
Template Модел или стандард за правење споредби
Analog Имајќи излез што е пропорционален на влезот
Error Message Кога притиснете погрешно копче, понекогаш компјутерот ќе ви испрати порака за грешка.
Boot При компјутерот, подигнувањето е процес на започнување компјутер.
Webcam Видео камера се користи за емитување стриминг или мирно видео со помош на Интернет
HTML Тоа е компјутерски јазик на кој се напишани веб-страниците.
Hardware Физичките делови на компјутер и сите поврзани уреди.
Process Се однесува на збир на упатства што тековно ги обработува компјутерскиот процесор
Scroll Скролувајте користете прегледни редови на податоци на екранот на екранот.
Resolution Бројот на точки или пиксели на инч или сантиметар што се користи за создавање на сликата на екранот
Hard Disk Главниот диск во компјутер што се користи за чување програми и информации.
Shell Кориснички интерфејс за пристап до услугите на оперативниот систем.
Folder Папка е простор за складирање каде што многу датотеки можат да бидат поставени во групи и да го организираат компјутерот.
Mouse Pad Мапа на глувчето е површина за поставување и движење на компјутерски глушец.
Usb Stick Мала алатка што можете да ја користите за да ги зачувате вашите документи.
Encrypt Шифрирањето на податоците ги преведува податоците во друга форма или код, така што само луѓето со пристап до таен клуч или лозинка можат да ги прочитаат.
Database Организиран орган на поврзани информации
PC Card Во компјутерите, компјутерската картичка е конфигурација за компјутерска паралелна комуникација периферна интерфејс, наменета за лаптоп компјутери.
Driver Возачот е софтверска компонента што му овозможува на оперативниот систем и уредот да комуницираат едни со други.
Teminal Електронски или електромеханички хардверски уред
Upload Да се ​​постави значи дека податоците се испраќаат од вашиот компјутер на Интернет.
Software Софтверот е програма што му овозможува на компјутерот да изврши одредена задача.
Key Клучот е едно од копчињата на тастатурата
Resolution Се однесува на острината и јасност на сликата
Kindle Kindle е преносен е-читач развиен од Amazon
Username Име што уникатно идентификува некого на компјутерски систем
OCR OCR ви дозволува на компјутер да прочита скенирана слика и да ја претвори во вистинско писмо.
Unplug За да го исклучите вашиот компјутер од извор на енергија
English to English Computer Words
English to Chinese Computer Words
English to Hindi Computer Words
English to Bengali Computer Words
English to Arabic Computer Words
English to Spanish Computer Words
English to French Computer Words
English
1.132 billion Speakers
Chinese
1.117 billion Speakers
Hindi
615 million Speakers
Bengali
265 million Speakers